8/27/2010

lavendelkakorna

Efter förfrågningar (två stycken: detta är till er, Tilde och Milly) lägger jag ut receptet till de förföriskt goda lavendelkakorna. Ett tips, som jag inte orkade fixa på mina kakor igår, är att rulla kanterna i finhackade valnötter/hasselnötter. Det har jag gjort förut, det blir mycket gott.

Ingredienser:
250 g smör
2 dl strösocker
1 äggula
3 ½ del vetemjöl
1 dl maizena
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
ett par tsk finhackad lavendel (smaksak hur mycket du vill ha)


Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.

Kör smör och socker i matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda sedan i mjöl, maizena, vaniljsocker och salt och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen (då blir den jättekladdig...).

Rulla degen till en rulle (detta får jag ALDRIG att funka, jag mosar ihop massan till en korv/rulle med hjälp av ett bakplåtspapper som jag rullar in den i - typ som när man gör vitlökssmör), ca 4 cm i diameter. Lägg in rullen i kylskåpet i minst 30 min. (Jag brukar lägga den i frysen så blir den lättare att skära sedan).

Skär rullen i tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 30 minuter. De ska knappt få någon färg. Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Klart!


Jag måste bara säga: När jag skrev det här fick jag mycket flashbacks från mitt projektarbete i trean. Oj!

1 kommentar:

millzor sa...

tack för receptet btw. och objektivet är ett 50 f1.8 II eller något sådant. funkar i alla fall jättebra i dåligt ljus oh så är det superbra skärpedjup. och kostade runt tusenlappen!!! finns ett likadant till nikon också1 fotokungen.se
pusss påddi